zaterdag 12 februari 2011

Wat is een Var Verklaring


Waarom een Verklaring Arbeidsrelatie nodig?

Zelfstandigen zijn geen werknemers en betalen geen loonbelasting en geen premies voor sociale verzekeringen en hebben ook geen recht op een uitkering bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. De Belastingdienst toetst daarom of u zelfstandig bent via  een door u op te sturen VAR aanvraag formulier.


De Verklaring Arbeidsrelatie, kortweg VAR, geeft u en uw opdrachtgevers duidelijkheid over uw status als zzp’er. De verklaring geldt voor één jaar en u vraagt hem aan bij de Belastingdienst. Dat kan zowel via de post als elektronisch.
Met de VAR krijgt u zekerheid over de vraag of uw inkomen wordt gezien als winst uit onderneming, loon of resultaat uit overige werkzaamheden. Om als ondernemer aangemerkt te worden moet u voldoen aan
enkele eisen:
  • een behoorlijke vrijheid hebben om opdrachten op uw eigen manier uit te voeren
  • een groot deel van uw werktijd aan uw bedrijf besteden
  • een aantal klanten hebben (hoeveel is afhankelijk van het soort onderneming)
Zzp’ers die al drie jaar achtereen een VAR ontvangen, kunnen vanaf 2010 op automatische verlenging rekenen. Alleen als de aard van hun activiteiten wijzigt, moeten ze dit melden. Dit betekent voor veel zzp’ers dat zij niet meer jaarlijks een verklaring hoeven aan te vragen.

Lees Meer Over >>>> VAR uitgelegd


Kijk voor de brochure over de VAR-verklaring en voor het aanvragen op www.belastingdienst.nl.
 


Bookmark and Share


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ad


Gratis gids met zzp tips

Schrijf u vandaag gratis in op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.U kunt via deze bovenstaande banner met de Dokteronline EXTRA 7 Euro COUPON code, alle producten van Docteronline bestellen met 7 euro extra korting bovenop de al geldende acties, en deze snel en discreet thuisbezorgd krijgen.

Freelance Termenfreelance


zonder een vaste arbeidsovereenkomst, niet in vaste dienst


kleine zelfstandige ondernemer die in opdracht diensten verleend


Zonder vast werkverband


Freelance is het werken voor een persoon, project of bedrijf zonder vast dienstverband aan te gaan. Een persoon die op freelance basis werkt wordt een freelancer genoemd.


Zonder duurzaam contract

Wanneer je werkt als freelancer, werk je zonder vast werkverband ofwel dienstverband. Een freelancer is niet in vaste dienst en werkt zonder arbeidsovereenkomst.

Freelance Markt GroeitSchrijf u vandaag gratis in! op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.

ZZP Groei Nederland

Uit de laatste cijfers blijkt dat de freelancemarkt aantrekt, wat meer kansen biedt voor ondernemende mensen die een eigen bedrijf willen starten.

Volgens de Freelance Markt Index (FMI) van Freelance.nl blijkt dat de markt voor freelancers zich positief ontwikkelt. De FMI is gebaseerd op een analyse van cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en van Freelance.nl.

Stijging zet door

Over de het afgelopen jaar steeg de index van 213 naar 240 punten, dankzij met name de flexibeler wordende arbeidsmarkt.

Rob Bergers, directeur van Freelance.nl, verklaard dat opdrachtgevers en opdrachtnemers flexibelere projecten wensen. Doordat het werkaanbod groeit, stijgt ook het aantal freelancers en zzp’ers, aldus Bergers.

Freelance.nl ziet met name in de ICT-sector meer opdrachten en verwacht dat deze markt ook in 2015 zal blijven groeien maar ook in de financiële sector en de techniek gingen werkgevers het afgelopen jaar vaker aan de slag met flexibeler personeel.

Meer opdrachten

Voor Freelancers en zzp’ers is het afgelopen jaar het aantal opdrachten gemiddeld met ruim 12% gestegen. Dit is volgens Freelance.nl te danken aan een verbetering van de economie, maar ook de acceptatie van bedrijven dat werk anders ingedeeld kan worden.

Eerder al bleek dat freelancers hun omzet fors hebben zien stijgen.

Eigen bedrijf starten

De stijgende vraag naar flexibelere arbeidskrachten en de stijgende inkomsten bieden meer kansen voor mensen die hun eigen bedrijf willen starten. Volgens recente cijfers van het CBS blijkt dat inmiddels meer mensen een eigen bedrijf starten dan een faillissement vragen en daarmee wordt ingesprongen op de toenemende behoefte van bedrijven naar flexibeler personeel, maar ook deze startende ondernemers zijn vaak op zoek naar hulp of ondersteuning bij hun dienstverlening en bieden dus kansen voor freelancers en zzp’ers.back to top