zaterdag 12 februari 2011

Wat is een Var Verklaring


Waarom een Verklaring Arbeidsrelatie nodig?

Zelfstandigen zijn geen werknemers en betalen geen loonbelasting en geen premies voor sociale verzekeringen en hebben ook geen recht op een uitkering bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. De Belastingdienst toetst daarom of u zelfstandig bent via  een door u op te sturen VAR aanvraag formulier.


De Verklaring Arbeidsrelatie, kortweg VAR, geeft u en uw opdrachtgevers duidelijkheid over uw status als zzp’er. De verklaring geldt voor één jaar en u vraagt hem aan bij de Belastingdienst. Dat kan zowel via de post als elektronisch.
Met de VAR krijgt u zekerheid over de vraag of uw inkomen wordt gezien als winst uit onderneming, loon of resultaat uit overige werkzaamheden. Om als ondernemer aangemerkt te worden moet u voldoen aan
enkele eisen:
  • een behoorlijke vrijheid hebben om opdrachten op uw eigen manier uit te voeren
  • een groot deel van uw werktijd aan uw bedrijf besteden
  • een aantal klanten hebben (hoeveel is afhankelijk van het soort onderneming)
Zzp’ers die al drie jaar achtereen een VAR ontvangen, kunnen vanaf 2010 op automatische verlenging rekenen. Alleen als de aard van hun activiteiten wijzigt, moeten ze dit melden. Dit betekent voor veel zzp’ers dat zij niet meer jaarlijks een verklaring hoeven aan te vragen.

Lees Meer Over >>>> VAR uitgelegd


Kijk voor de brochure over de VAR-verklaring en voor het aanvragen op www.belastingdienst.nl.
 


Bookmark and Share


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

adU kunt via deze bovenstaande banner met de Dokteronline EXTRA 7 Euro COUPON code, alle producten van Docteronline bestellen met 7 euro extra korting bovenop de al geldende acties, en deze snel en discreet thuisbezorgd krijgen.

Freelance Termenfreelance


zonder een vaste arbeidsovereenkomst, niet in vaste dienst


kleine zelfstandige ondernemer die in opdracht diensten verleend


Zonder vast werkverband


Freelance is het werken voor een persoon, project of bedrijf zonder vast dienstverband aan te gaan. Een persoon die op freelance basis werkt wordt een freelancer genoemd.


Zonder duurzaam contract

Wanneer je werkt als freelancer, werk je zonder vast werkverband ofwel dienstverband. Een freelancer is niet in vaste dienst en werkt zonder arbeidsovereenkomst.
back to top