maandag 22 november 2010

Hoe word je een ZZP- er


Hoe word je ZZP-er?

 

DE afkorting ZZP staat  voor: Zelfstandig Zonder Personeel en word ook wel freelancer genoemd,  een zelfstandig ondernemer en die verricht zelfstandig arbeid, en werkt voor eigen rekening, risico en meerdere opdrachtgevers.

De voordelen zijn onder meer een hoge mate van vrijheid en het zelfstandig zijn en doorgaans een goed en beter inkomen opbouwen dan bij een werkgever het geval kan zijn.

Eigen baas?

 

Eigen baas zijn betekent:  ,uw tijd zelf indelen, uw eigen klussen selecteren en deze op uw manier uitvoeren en dan is er geen baas die over U wat te zeggen heeft of u goed of slecht behandeld.

 

Verplichtingen?

 

ZZP'er worden houdt wel in dat u zich aan allerlei verplichtingen  moet houden..

U moet  zich  inschrijven bij de KvK (de Kamer van Koophandel) en bij de Belastingdienst voor een BTW nummer, en ook in die volgorde moet u een correcte administratie voeren en voor uw verzekeringen zorgen want als  ZZP'er  heeft u geen recht op uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Criteria?

 

 U zal  minimaal aan enkele criteria moeten voldoen:
  • U moet voor minstens  3 opdrachtgevers per jaar een opdracht uitvoeren.
    De vereiste van meer opdrachtgevers is van belang en kenmerkend voor een ZZP-er/ondernemer en onderstreept dat er minder snel sprake is van en fictief dienstverband.
  • U mag geen gezagsverhouding met uw opdrachtgevers aangaan
  • U moet u presenteren als een zelfstandig bedrijf
  • U dient minimaal 1225 uur per jaar te besteden aan uw onderneming.
  • U dient minimaal 50% van uw werkbare uren te besteden aan uw onderneming

Nadelen ?

U moet uw inkomstenbelasting en premieheffing afdragen aan de belastingdienst.
Van de bedragen die u ontvangt, bent u een aanzienlijk deel kwijt aan de Belastingdienst. Wilt u na afloop van eerste ondernemersjaar niet met onbetaalbare belastingaanslagen worden geconfronteerd, dan is het raadzaam een deel van uw inkomsten te reserveren. Hoeveel dat moet zijn hangt van de aard van uw onderneming en uw voorkeuren af, laat u daarover adviseren.

Als U personeel in dienst heeft, dan  moet u een loonadministratie bijhouden, loonbelasting inhouden en afdragen.


U moet omzetbelasting aan uw klanten doorberekenen en afdragen aan de Belastingdienst. Doet u dat niet of niet helemaal goed, dan kunt U op stevige boetes rekenen.

Freelance Markt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ad


Gratis gids met zzp tips

Schrijf u vandaag gratis in op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.U kunt via deze bovenstaande banner met de Dokteronline EXTRA 7 Euro COUPON code, alle producten van Docteronline bestellen met 7 euro extra korting bovenop de al geldende acties, en deze snel en discreet thuisbezorgd krijgen.

Freelance Termenfreelance


zonder een vaste arbeidsovereenkomst, niet in vaste dienst


kleine zelfstandige ondernemer die in opdracht diensten verleend


Zonder vast werkverband


Freelance is het werken voor een persoon, project of bedrijf zonder vast dienstverband aan te gaan. Een persoon die op freelance basis werkt wordt een freelancer genoemd.


Zonder duurzaam contract

Wanneer je werkt als freelancer, werk je zonder vast werkverband ofwel dienstverband. Een freelancer is niet in vaste dienst en werkt zonder arbeidsovereenkomst.

Freelance Markt GroeitSchrijf u vandaag gratis in! op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.

ZZP Groei Nederland

Uit de laatste cijfers blijkt dat de freelancemarkt aantrekt, wat meer kansen biedt voor ondernemende mensen die een eigen bedrijf willen starten.

Volgens de Freelance Markt Index (FMI) van Freelance.nl blijkt dat de markt voor freelancers zich positief ontwikkelt. De FMI is gebaseerd op een analyse van cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en van Freelance.nl.

Stijging zet door

Over de het afgelopen jaar steeg de index van 213 naar 240 punten, dankzij met name de flexibeler wordende arbeidsmarkt.

Rob Bergers, directeur van Freelance.nl, verklaard dat opdrachtgevers en opdrachtnemers flexibelere projecten wensen. Doordat het werkaanbod groeit, stijgt ook het aantal freelancers en zzp’ers, aldus Bergers.

Freelance.nl ziet met name in de ICT-sector meer opdrachten en verwacht dat deze markt ook in 2015 zal blijven groeien maar ook in de financiële sector en de techniek gingen werkgevers het afgelopen jaar vaker aan de slag met flexibeler personeel.

Meer opdrachten

Voor Freelancers en zzp’ers is het afgelopen jaar het aantal opdrachten gemiddeld met ruim 12% gestegen. Dit is volgens Freelance.nl te danken aan een verbetering van de economie, maar ook de acceptatie van bedrijven dat werk anders ingedeeld kan worden.

Eerder al bleek dat freelancers hun omzet fors hebben zien stijgen.

Eigen bedrijf starten

De stijgende vraag naar flexibelere arbeidskrachten en de stijgende inkomsten bieden meer kansen voor mensen die hun eigen bedrijf willen starten. Volgens recente cijfers van het CBS blijkt dat inmiddels meer mensen een eigen bedrijf starten dan een faillissement vragen en daarmee wordt ingesprongen op de toenemende behoefte van bedrijven naar flexibeler personeel, maar ook deze startende ondernemers zijn vaak op zoek naar hulp of ondersteuning bij hun dienstverlening en bieden dus kansen voor freelancers en zzp’ers.back to top