maandag 22 november 2010

Hoe word je een ZZP- er


Hoe word je ZZP-er?

 

DE afkorting ZZP staat  voor: Zelfstandig Zonder Personeel en word ook wel freelancer genoemd,  een zelfstandig ondernemer en die verricht zelfstandig arbeid, en werkt voor eigen rekening, risico en meerdere opdrachtgevers.

De voordelen zijn onder meer een hoge mate van vrijheid en het zelfstandig zijn en doorgaans een goed en beter inkomen opbouwen dan bij een werkgever het geval kan zijn.

Eigen baas?

 

Eigen baas zijn betekent:  ,uw tijd zelf indelen, uw eigen klussen selecteren en deze op uw manier uitvoeren en dan is er geen baas die over U wat te zeggen heeft of u goed of slecht behandeld.

 

Verplichtingen?

 

ZZP'er worden houdt wel in dat u zich aan allerlei verplichtingen  moet houden..

U moet  zich  inschrijven bij de KvK (de Kamer van Koophandel) en bij de Belastingdienst voor een BTW nummer, en ook in die volgorde moet u een correcte administratie voeren en voor uw verzekeringen zorgen want als  ZZP'er  heeft u geen recht op uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Criteria?

 

 U zal  minimaal aan enkele criteria moeten voldoen:
  • U moet voor minstens  3 opdrachtgevers per jaar een opdracht uitvoeren.
    De vereiste van meer opdrachtgevers is van belang en kenmerkend voor een ZZP-er/ondernemer en onderstreept dat er minder snel sprake is van en fictief dienstverband.
  • U mag geen gezagsverhouding met uw opdrachtgevers aangaan
  • U moet u presenteren als een zelfstandig bedrijf
  • U dient minimaal 1225 uur per jaar te besteden aan uw onderneming.
  • U dient minimaal 50% van uw werkbare uren te besteden aan uw onderneming

Nadelen ?

U moet uw inkomstenbelasting en premieheffing afdragen aan de belastingdienst.
Van de bedragen die u ontvangt, bent u een aanzienlijk deel kwijt aan de Belastingdienst. Wilt u na afloop van eerste ondernemersjaar niet met onbetaalbare belastingaanslagen worden geconfronteerd, dan is het raadzaam een deel van uw inkomsten te reserveren. Hoeveel dat moet zijn hangt van de aard van uw onderneming en uw voorkeuren af, laat u daarover adviseren.

Als U personeel in dienst heeft, dan  moet u een loonadministratie bijhouden, loonbelasting inhouden en afdragen.


U moet omzetbelasting aan uw klanten doorberekenen en afdragen aan de Belastingdienst. Doet u dat niet of niet helemaal goed, dan kunt U op stevige boetes rekenen.

Freelance Markt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

adU kunt via deze bovenstaande banner met de Dokteronline EXTRA 7 Euro COUPON code, alle producten van Docteronline bestellen met 7 euro extra korting bovenop de al geldende acties, en deze snel en discreet thuisbezorgd krijgen.

Freelance Termenfreelance


zonder een vaste arbeidsovereenkomst, niet in vaste dienst


kleine zelfstandige ondernemer die in opdracht diensten verleend


Zonder vast werkverband


Freelance is het werken voor een persoon, project of bedrijf zonder vast dienstverband aan te gaan. Een persoon die op freelance basis werkt wordt een freelancer genoemd.


Zonder duurzaam contract

Wanneer je werkt als freelancer, werk je zonder vast werkverband ofwel dienstverband. Een freelancer is niet in vaste dienst en werkt zonder arbeidsovereenkomst.
back to top