Per 1 mei zijn de regels veranderd voor zelfstandige ondernemers.
VAR?
De VAR-verklaring is vervangen door de Wet DBA. Opdrachtgevers en opdrachtnemers sluiten onderling een contract af waarin staat hoe de werkrelatie is afgesproken.
Op de site van de Belastingdienst staan goedgekeurde modelovereenkomsten waar zzp'ers en opdrachtgevers gebruik van kunnen maken.
Opdrachtgever en zzp'er beslissen samen wat voor overeenkomst het beste bij het werk past. In een modelcontract staat bijvoorbeeld dat de opdrachtnemer zelf bepaalt onder welke omstandigheden een opdracht wordt uitgevoerd en of dat tijdens uitvoering van het werk herkenbaar is dat hij zijn eigen bedrijf vertegenwoordigt. Op die wijze hoeft een timmerman niet de bedrijfskleding te dragen van zijn opdrachtgever en neemt hij bijvoorbeeld zijn eigen materiaal mee en rijdt hij in zijn eigen busje en kan hij als hij dat wil ook andere opdrachten accepteren zodat deze timmerman dan ook werkelijk onafhankelijk is.
Voor lang niet alle beroepsgroepen zijn er al modelcontracten beschikbaar. De Belastingdienst gaat die de komende tijd wel aanvullen, maar in de tussentijd is het ook mogelijk de overeenkomsten aan te passen of zelf op te stellen. Het is wel handig om zelf opgestelde overeenkomsten te laten beoordelen door de fiscus, om te voorkomen dat je later met naheffingen wordt geconfronteerd.
Het is overigens niet verplicht om met een modelovereenkomst te werken. Als er geen enkele twijfels zijn over de werkrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is het niet nodig. De modelovereenkomsten zijn voor een periode van 5 jaar geldig en dat betekent dat de Belastingdienst tot vijf jaar na de ingangsdatum nog kan kan naheffen als blijkt dat er niet volgens het contract is gewerkt.
Volgens de Belastingdienst is het ook voldoende als je schriftelijk of per mail met de opdrachtgever afspreekt volgens welke modelovereenkomst er word gewerkt. De overeenkomsten staan namelijk genummerd op de site.
Overgangsregeling
Ergeldt een overgangsregeling van 1 jaar, tot 1 mei 2017. Tot 1 mei 2017 houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar er worden vooralsnog geen boetes opgelegd, behalve bij duidelijke gevallen van fraude.
Veelgestelde vragen voor Ondernemer
Schrijf u vandaag gratis in op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten