dinsdag 7 december 2010

15 tips voor een freelance-opdracht


15 tips voor een nieuwe opdracht1. Uw CV is uw troef!

Helaas blijkt dat meer dan 50% van de freelancers een ronduit slecht CV heeft en dan is het voor u raadzaam om ook uw CV eens goed onder de loep te nemen

Verplaatst u zich in uw potentiële opdrachtgever als u uw CV bekijkt. Kunt u in één oogopslag vinden wat uw potentiële opdrachtgever zoekt?

Hou in uw achterhoofd dat een potentiële opdrachtgever uw CV slecht leest en deze beslist doorgaans binnen 10 seconden of uw CV in aanmerking komt voor verder behandeling.

2. Maak een CV op maat

Uw standaard CV is een overzicht van uw capaciteiten. Voor slechts een deel van uw capaciteiten indien nodig, is het van belang dat u hiervoor een aangepaste CV maakt dus zorg ervoor dat in deze CV de capaciteiten die belangrijk zijn voor de klant zo goed als mogelijk uit de verf komen.

3. Onderbouw uw tarief en onderhandel goed

Intermediairs zijn vaak zeer goede onderhandelaars. Ze proberen u een zo laag mogelijk tarief te geven vooral om u zo goedkoop mogelijk aan de klant aan te bieden om zo de kans op succes te vergroten. Het is tijdens de onderhandelingen over uw tarief van groot belang dat u stevig in uw schoenen staat.
Maak van te voren een goede onderbouwing van uw tarief. Waarom moet u minimaal een bepaald tarief ontvangen? Hou daarbij rekening met de actuele marktsituatie.

4. Analyseer aangeboden jobs en maak een inschatting van uw kansen

Door de marktsituatie waarin steeds meer freelancers beschikbaar zijn voor eenzelfde job is de klant zeer kieskeurig in het kiezen van de best passende freelancer. Wijken uw kennis en uw vaardigheden af van de omschrijving van de job, besteedt dan niet teveel aandacht want de kans dat u die job mag uitvoeren is dan immers erg klein.

5. Maak u bekend

Zorg dat u gevonden word op plaatsen waar opdrachtgevers zoeken, door bv uw profiel te plaatsen op verschillende freelance-sites en het sturen van uw CV naar de intermediairs. zorg dat de informatie die op die freelance-sites staan en de informatie die intermediairs van u hebben up to date zijn, stuur regelmatig (ong. 1 keer per maand) een nieuwe CV door naar intermediairs zodat de intermediair de nieuwste gegevens van u heeft en zo blijft uw naam vanzelf eerder hangen.

6. Wees bereikbaar

Vaak blijkt dat veel freelancers onvoldoende bereikbaar zijn, zorg er dus voor dat je per telefoon en per email altijd bereikbaar bent. Geef altijd één email adres op want meer emailadressen kunnen alleen maar verwarring veroorzaken.

Spreek een bericht in voor je voicemail en vraag om een naam en telefoonnummer achter te laten. Zo hou je alles mooi zelf in de hand. En minstens zo belangrijk: luister je voicemail regelmatig af.

7. Val op!

Duizenden freelancers zijn te vinden op internet maar minimaal tientallen met dezelfde capaciteiten als u. Opvallen is het sleutelwoord. Maak gebruik van de mogelijkheden die freelance-sites bieden om uw profiel extra onder de aandacht te brengen want de kans dat een kleine investering zich terugverdient is immers erg groot!

8. Onderhoud en bouw aan uw netwerk

Leg een goed netwerk aan waarin u contact onderhoudt met betrouwbare freelancers door bv het bezoeken van beurzen en congressen, en door freelancers te benaderen waarmee u eventueel kunt samenwerken, te denken valt aan bv website-ontwikkelaar en grafische design bureaus.

9. Houdt uw kennis optimaal up to date.

Zorg dat u regelmatig bezig blijft met de materie waar uw specialiteit ligt door bijvoorbeeld cursussen en opleidingen te volgen.

10. Verbreedt uw horizon

Veel freelancers beperken zich door slechts bepaalde diensten te leveren. Tijdens de economische neergang merkt deze groep direct hiervan de negatieve gevolgen. beperk de schade door zelf producten te ontwikkelen en te verkopen zodat u meerdere inkomstenbronnen heeft en minder afhankelijk bent van de meer specifieke opdrachten.

11. Zorg voor een lijst met al uw referenties

Eind klanten vragen meestal naar referenties voordat ze een beslissing maken welke freelancer ze inhuren. Zonder referenties heeft u weinig kans van slagen dus vraag uw huidige en ex- opdrachtgevers of zij als referentie willen optreden of laat ze een verklaring opstellen waarin zij een goed woordje voor u doen. Dit zal uw kans op een nieuwe opdracht aanzienlijk vergroten.

12. Houdt uw kosten zo laag mogelijk

Het belang van kosten laag houden is bekend maar veel freelancers verzuimen de kosten tot een minimum te beperken. Zo zijn er tal van zaken waar u eens bij stil zou moeten staan. Er valt altijd wel ergens op "luxe" kosten te besparen. Doe dit, voordat het te laat is en de notas niet meer kunt betalen.

13. Leg een baan-administratie aan

Weet op welke opdrachten u bent aangeboden en onderhoudt precies contact met de betreffende eind-klant of uw intermediair. De beste manier is om alle opdrachten in een enkele administratie op te nemen. Noteer alle contact momenten met de eind-klant of uw intermediair en noteer alle gemaakte afspraken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Freelancers Gezocht

back to top