Freelance Nederland


Freelance Nederland, de grootste marktplaats voor zzpers freelancers,ondernemers en werkgevers van Nederland, schrijf u vandaag nog gratis in!


donderdag 2 december 2010

Aftrekposten voor ondernemers


Aftrekposten

Voor starters zijn er een aantal extra regelingen. Om hiervoor in aanmerking te komen is het belangrijk dat de Belastingdienst u als ondernemer ziet als een ondernemer voor de inkomstenbelasting.

1. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost bij de berekening van de winst. U komt hiervoor in aanmerking als u het bedrijf zelf drijft (of samen met anderen) en voldoet aan het urencriterium (u besteedt jaarlijks minimaal 1.225 uur aan uw bedrijf). De aftrek hangt af van de hoogte van de winst uit onderneming. Hoe hoger de winst, des te lager de zelfstandigenaftrek. Ondernemers van 65 jaar en ouder mogen de helft van het bedrag aftrekken. De bedragen voor de berekening van de zelfstandigenaftrek staan op de website van de Belastingdienst.

2. Startersaftrek


De startersaftrek is een extra aftrek voor de startende ondernemer. Deze komt bovenop de zelfstandigenaftrek en bedraagt € 2.110. Een ondernemer komt in aanmerking voor de startersaftrek als hij recht heeft op dezelfstandigenaftrek, in de voorgaande 5 jaren niet meer dan 2 maal de zelfstandigenaftrek toepaste en in minimaal 1 van deze jaren geen onderneming dreef. Een startende ondernemer kan dus 3 achtereenvolgende jaren profiteren van de starters-aftrek.

Arbeidsongeschikheid


Als u arbeidsongeschikt bent en een eigen onderneming start, dan heeft u recht op een specifieke startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Daarbij gelden andere andere criteria en bedragen.

3. Meewerkaftrek

Meewerkaftrek is een bepaald bedrag dat u van uw winst kunt aftrekken als uw partner onbetaald meewerkt in uw onderneming. U moet dan wel voldoen aan het urencriterium. Het bedrag dat u kunt aftrekken hangt af van de hoogte van uw winst en het aantal uren dat uw partner meewerkt.

4. Fiscale oudedagsreserve


De fiscale oudedagsreserve (for) is een bepaald bedrag dat u opzij mag zetten om te sparen voor uw oudedagsvoorziening. Over dat bedrag hoeft u voorlopig geen belasting te betalen; u krijgt daarvoor uitstel van betaling. Een voorwaarde is dat u voldoet aan het urencriterium. Jaarlijks kunt u maximaal 12% van de winst uit uw bedrijf reserveren. Het bedrag mag niet hoger zijn dan € 11.811 (2010) en mag niet hoger zijn dan uw ondernemingsvermogen. Met de for alleen heeft u nog geen oudedagsvoorziening.

5. Willekeurige afschrijving


Startende ondernemers kunnen de aanschafkosten van bedrijfsmiddelen 'willekeurig afschrijven'. Dat wil zeggen dat u zelf mag bepalen hoeveel u afschrijft. Een voordeel van willekeurig afschrijven op de korte termijn is dat u door veel af te schrijven minder winst heeft (of zelfs verlies lijdt), waardoor u minder belasting betaalt of u zelfs belasting terug krijgt. De regeling geldt voor de eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap en op voorwaarde dat de ondernemer recht heeft op startersafrek. Daarnaast gelden er voor deze regeling nog enkele aanvullende eisen.

6. Mkb-vrijstelling

De mkb-vrijstelling is een aftrekpost op de winst. Ondernemers hoeven geen belasting te betalen over 12% van de winst. De vrijstelling wordt berekend over de winst nadat deze is verminderd met de andere aftrekposten die voor ondernemers gelden (zoals zelfstandigenaftrek). De aftrekpost geldt voor alle ondernemers, dus ook voor deeltijdondernemers.

7. Overige investeringsaftrek

Naast de bovenstaande regelingen gelden nog een aantal algemene aftrekposten voor investeringen en zijn er specifieke regelingen voor personeelskosten.Blog Links

Bookmark and Share


Seminars Kamer van Koophandel

- Belastingen voor startersMeld u aan voor PayPal en u kunt direct betalingen via creditcard ontvangen.

1 opmerking:

  1. 6. Mkb-vrijstelling

    De mkb-vrijstelling is een aftrekpost op de winst.

    BeantwoordenVerwijderen

ad


Gratis gids met zzp tips

Schrijf u vandaag gratis in op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.U kunt via deze bovenstaande banner met de Dokteronline EXTRA 7 Euro COUPON code, alle producten van Docteronline bestellen met 7 euro extra korting bovenop de al geldende acties, en deze snel en discreet thuisbezorgd krijgen.

Freelance Termenfreelance


zonder een vaste arbeidsovereenkomst, niet in vaste dienst


kleine zelfstandige ondernemer die in opdracht diensten verleend


Zonder vast werkverband


Freelance is het werken voor een persoon, project of bedrijf zonder vast dienstverband aan te gaan. Een persoon die op freelance basis werkt wordt een freelancer genoemd.


Zonder duurzaam contract

Wanneer je werkt als freelancer, werk je zonder vast werkverband ofwel dienstverband. Een freelancer is niet in vaste dienst en werkt zonder arbeidsovereenkomst.

Freelance Markt GroeitSchrijf u vandaag gratis in! op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.

ZZP Groei Nederland

Uit de laatste cijfers blijkt dat de freelancemarkt aantrekt, wat meer kansen biedt voor ondernemende mensen die een eigen bedrijf willen starten.

Volgens de Freelance Markt Index (FMI) van Freelance.nl blijkt dat de markt voor freelancers zich positief ontwikkelt. De FMI is gebaseerd op een analyse van cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en van Freelance.nl.

Stijging zet door

Over de het afgelopen jaar steeg de index van 213 naar 240 punten, dankzij met name de flexibeler wordende arbeidsmarkt.

Rob Bergers, directeur van Freelance.nl, verklaard dat opdrachtgevers en opdrachtnemers flexibelere projecten wensen. Doordat het werkaanbod groeit, stijgt ook het aantal freelancers en zzp’ers, aldus Bergers.

Freelance.nl ziet met name in de ICT-sector meer opdrachten en verwacht dat deze markt ook in 2015 zal blijven groeien maar ook in de financiële sector en de techniek gingen werkgevers het afgelopen jaar vaker aan de slag met flexibeler personeel.

Meer opdrachten

Voor Freelancers en zzp’ers is het afgelopen jaar het aantal opdrachten gemiddeld met ruim 12% gestegen. Dit is volgens Freelance.nl te danken aan een verbetering van de economie, maar ook de acceptatie van bedrijven dat werk anders ingedeeld kan worden.

Eerder al bleek dat freelancers hun omzet fors hebben zien stijgen.

Eigen bedrijf starten

De stijgende vraag naar flexibelere arbeidskrachten en de stijgende inkomsten bieden meer kansen voor mensen die hun eigen bedrijf willen starten. Volgens recente cijfers van het CBS blijkt dat inmiddels meer mensen een eigen bedrijf starten dan een faillissement vragen en daarmee wordt ingesprongen op de toenemende behoefte van bedrijven naar flexibeler personeel, maar ook deze startende ondernemers zijn vaak op zoek naar hulp of ondersteuning bij hun dienstverlening en bieden dus kansen voor freelancers en zzp’ers.back to top