donderdag 2 december 2010

Aftrekposten voor ondernemers






Aftrekposten

Voor starters zijn er een aantal extra regelingen. Om hiervoor in aanmerking te komen is het belangrijk dat de Belastingdienst u als ondernemer ziet als een ondernemer voor de inkomstenbelasting.

1. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost bij de berekening van de winst. U komt hiervoor in aanmerking als u het bedrijf zelf drijft (of samen met anderen) en voldoet aan het urencriterium (u besteedt jaarlijks minimaal 1.225 uur aan uw bedrijf). De aftrek hangt af van de hoogte van de winst uit onderneming. Hoe hoger de winst, des te lager de zelfstandigenaftrek. Ondernemers van 65 jaar en ouder mogen de helft van het bedrag aftrekken. De bedragen voor de berekening van de zelfstandigenaftrek staan op de website van de Belastingdienst.

2. Startersaftrek


De startersaftrek is een extra aftrek voor de startende ondernemer. Deze komt bovenop de zelfstandigenaftrek en bedraagt € 2.110. Een ondernemer komt in aanmerking voor de startersaftrek als hij recht heeft op dezelfstandigenaftrek, in de voorgaande 5 jaren niet meer dan 2 maal de zelfstandigenaftrek toepaste en in minimaal 1 van deze jaren geen onderneming dreef. Een startende ondernemer kan dus 3 achtereenvolgende jaren profiteren van de starters-aftrek.

Arbeidsongeschikheid


Als u arbeidsongeschikt bent en een eigen onderneming start, dan heeft u recht op een specifieke startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Daarbij gelden andere andere criteria en bedragen.

3. Meewerkaftrek

Meewerkaftrek is een bepaald bedrag dat u van uw winst kunt aftrekken als uw partner onbetaald meewerkt in uw onderneming. U moet dan wel voldoen aan het urencriterium. Het bedrag dat u kunt aftrekken hangt af van de hoogte van uw winst en het aantal uren dat uw partner meewerkt.

4. Fiscale oudedagsreserve


De fiscale oudedagsreserve (for) is een bepaald bedrag dat u opzij mag zetten om te sparen voor uw oudedagsvoorziening. Over dat bedrag hoeft u voorlopig geen belasting te betalen; u krijgt daarvoor uitstel van betaling. Een voorwaarde is dat u voldoet aan het urencriterium. Jaarlijks kunt u maximaal 12% van de winst uit uw bedrijf reserveren. Het bedrag mag niet hoger zijn dan € 11.811 (2010) en mag niet hoger zijn dan uw ondernemingsvermogen. Met de for alleen heeft u nog geen oudedagsvoorziening.

5. Willekeurige afschrijving


Startende ondernemers kunnen de aanschafkosten van bedrijfsmiddelen 'willekeurig afschrijven'. Dat wil zeggen dat u zelf mag bepalen hoeveel u afschrijft. Een voordeel van willekeurig afschrijven op de korte termijn is dat u door veel af te schrijven minder winst heeft (of zelfs verlies lijdt), waardoor u minder belasting betaalt of u zelfs belasting terug krijgt. De regeling geldt voor de eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap en op voorwaarde dat de ondernemer recht heeft op startersafrek. Daarnaast gelden er voor deze regeling nog enkele aanvullende eisen.

6. Mkb-vrijstelling

De mkb-vrijstelling is een aftrekpost op de winst. Ondernemers hoeven geen belasting te betalen over 12% van de winst. De vrijstelling wordt berekend over de winst nadat deze is verminderd met de andere aftrekposten die voor ondernemers gelden (zoals zelfstandigenaftrek). De aftrekpost geldt voor alle ondernemers, dus ook voor deeltijdondernemers.

7. Overige investeringsaftrek

Naast de bovenstaande regelingen gelden nog een aantal algemene aftrekposten voor investeringen en zijn er specifieke regelingen voor personeelskosten.



Blog Links





Bookmark and Share


Seminars Kamer van Koophandel

- Belastingen voor starters



Meld u aan voor PayPal en u kunt direct betalingen via creditcard ontvangen.

1 opmerking:

Google- Meldingen - Freelance

EnerzijdsAnderzijds

Freelancers Gezocht

Live TV

 

Aanbevolen

 

KLA TV
KLA TV

   

Alex Jones TV
Americas Voice

   

RT Live News
RT USA TV

   

Classic-Arts-Showcase
Classic-Arts TV

   

Quello Concerts TV
Quello Concerts TV

   

   

 

Fashion Life Style

 

Fashion TV
Lifestyle Love TV

   

Fashion Secret TV
Beauty Secrets

   

Fashion One Live TV
NR One

 

Hells Kitchen TV
back to top