Freelance Nederland


Freelance Nederland, de grootste marktplaats voor zzpers freelancers,ondernemers en werkgevers van Nederland, schrijf u vandaag nog gratis in!


donderdag 2 december 2010

Bescherming van uw kunst, film en geluid


Kunst, film en geluid

Het werk van uitvoerende kunstenaars, film- en geluidsproducenten en de omroeporganisaties wordt beschermd door de zogenaamde  'naburige rechten'. Deze rechten beschermen de prestaties die zijn gebaseerd op de auteursrechtelijk beschermde werken, zoals een auteursrechtelijk beschermd lied dat wordt vertolkt door een artiest, popgroep, of de cd die een producent ervan maakt.

Naburige rechten zijn verwant aan het auteursrecht en de uitvoerende kunstenaars, filmproducenten, producenten van geluidsdragers en omroeporganisaties kunnen zich hierop beroepen. Bij het auteursrecht ontstaan naburige rechten door het uitvoeren, uitzenden of de productie van de werken. Er zijn echter geen formaliteiten voor het verwerven van de rechten en dus ook geen directe kosten.

Exploitatierechten  

De wet op de naburige rechten geeft uitvoerende kunstenaars, producenten van geluidsdragers, omroeporganisaties en filmproducenten exploitatierechten. Dit is het recht om een werk te vermenigvuldigen en/of openbaar te maken. Deze rechten kunnen geheel of gedeeltelijk worden overgedragen.

Persoonlijke rechten 

Uitvoerende kunstenaars hebben naast de exploitatierechten ook persoonlijkheidsrechten, die direct zijn verbonden aan de vertolker van het werk. De uitvoerende kunstenaar kan zich verzetten tegen openbaarmaking van zijn uitvoering, als zijn naam niet wordt vermeld, of als dit onder een andere naam gebeurt. Ook kan de uitvoerende kunstenaar zich verzetten tegen een wijziging of een verminking van de uitvoering van zijn werk. Persoonlijkheidsrechten zijn niet overdraagbaar dus blijft de vertolking  het eigendom van de uitvoerende kunstenaar.

Zie KVK 

Links

- Beroepkunstenaar.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ad


Gratis gids met zzp tips

Schrijf u vandaag gratis in op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.U kunt via deze bovenstaande banner met de Dokteronline EXTRA 7 Euro COUPON code, alle producten van Docteronline bestellen met 7 euro extra korting bovenop de al geldende acties, en deze snel en discreet thuisbezorgd krijgen.

Freelance Termenfreelance


zonder een vaste arbeidsovereenkomst, niet in vaste dienst


kleine zelfstandige ondernemer die in opdracht diensten verleend


Zonder vast werkverband


Freelance is het werken voor een persoon, project of bedrijf zonder vast dienstverband aan te gaan. Een persoon die op freelance basis werkt wordt een freelancer genoemd.


Zonder duurzaam contract

Wanneer je werkt als freelancer, werk je zonder vast werkverband ofwel dienstverband. Een freelancer is niet in vaste dienst en werkt zonder arbeidsovereenkomst.

Freelance Markt GroeitSchrijf u vandaag gratis in! op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.

ZZP Groei Nederland

Uit de laatste cijfers blijkt dat de freelancemarkt aantrekt, wat meer kansen biedt voor ondernemende mensen die een eigen bedrijf willen starten.

Volgens de Freelance Markt Index (FMI) van Freelance.nl blijkt dat de markt voor freelancers zich positief ontwikkelt. De FMI is gebaseerd op een analyse van cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en van Freelance.nl.

Stijging zet door

Over de het afgelopen jaar steeg de index van 213 naar 240 punten, dankzij met name de flexibeler wordende arbeidsmarkt.

Rob Bergers, directeur van Freelance.nl, verklaard dat opdrachtgevers en opdrachtnemers flexibelere projecten wensen. Doordat het werkaanbod groeit, stijgt ook het aantal freelancers en zzp’ers, aldus Bergers.

Freelance.nl ziet met name in de ICT-sector meer opdrachten en verwacht dat deze markt ook in 2015 zal blijven groeien maar ook in de financiële sector en de techniek gingen werkgevers het afgelopen jaar vaker aan de slag met flexibeler personeel.

Meer opdrachten

Voor Freelancers en zzp’ers is het afgelopen jaar het aantal opdrachten gemiddeld met ruim 12% gestegen. Dit is volgens Freelance.nl te danken aan een verbetering van de economie, maar ook de acceptatie van bedrijven dat werk anders ingedeeld kan worden.

Eerder al bleek dat freelancers hun omzet fors hebben zien stijgen.

Eigen bedrijf starten

De stijgende vraag naar flexibelere arbeidskrachten en de stijgende inkomsten bieden meer kansen voor mensen die hun eigen bedrijf willen starten. Volgens recente cijfers van het CBS blijkt dat inmiddels meer mensen een eigen bedrijf starten dan een faillissement vragen en daarmee wordt ingesprongen op de toenemende behoefte van bedrijven naar flexibeler personeel, maar ook deze startende ondernemers zijn vaak op zoek naar hulp of ondersteuning bij hun dienstverlening en bieden dus kansen voor freelancers en zzp’ers.back to top