dinsdag 7 december 2010

BTWBTW
BTW (of omzetbelasting) is belasting die u als ondernemer bij iedere inkoop in Nederland betaalt en is belasting die u aan al uw klanten in rekening brengt. In Nederland kennen we momenteel drie btw-tarieven: 0%, 6% en 19%. Welk BTW-tarief van toepassing is, is afhankelijk van welk product of dienst het betreft. Voor welke producten en diensten welk BTW-tarief van toepassing is kunt u nalezen op de website van de belastingdienst. 
Maar, hoe zit dat nu met BTW? Als u als ondernemer voor uw bedrijf iets koopt: bijvoorbeeld een bureaustoel. Dan krijgt u hierbij een factuur waarop het bedrag excl BTW staat, het BTW-bedrag, het BTW-percentage en het totaalbedrag inclusief BTW. Voorbeeld: de stoel kost 100,00 euro excl BTW. Dan is de BTW 19%: 19,00 euro en betaalt u totaal 119,00 euro. Als ondernemer kunt u de 19,00 euro betaalde BTW terugvorderen bij de belastingdienst. Dit heet voorbelasting.
Aan de andere kant stuurt u facturen naar uw klanten. Op die factuur vermeldt u ook het totaalbedrag excl BTW, het BTW-bedrag en het totaal bedrag. Uw klant maakt de BTW dus over naar uw bankrekening. Deze BTW moet u op uw beurt weer afdragen aan de belastingdienst. Dit heet: af te dragen BTW.
Het verschil tussen  de voorbelasting en af te dragen BTW is het bedrag dat u aan de belastingdienst moet betalen, of van de belastingdienst terug krijgt. In de regel kan gezegd worden dat als u in een BTW-periode verlies heeft gedraaid, u BTW terug krijgt (u heeft immers meer ingekocht, dan verkocht) en moet u BTW betalen als u winst gedraaid heeft.
Het is dus van groot belang dat u precies bijhoudt hoeveel BTW u betaald heeft aan leveranciers en hoeveel BTW u ontvangen heeft van klanten. Om dit op een gestructureerde wijze te doen is er de boekhouding.


Blog LinksBookmark and Share

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

adU kunt via deze bovenstaande banner met de Dokteronline EXTRA 7 Euro COUPON code, alle producten van Docteronline bestellen met 7 euro extra korting bovenop de al geldende acties, en deze snel en discreet thuisbezorgd krijgen.

Freelance Termenfreelance


zonder een vaste arbeidsovereenkomst, niet in vaste dienst


kleine zelfstandige ondernemer die in opdracht diensten verleend


Zonder vast werkverband


Freelance is het werken voor een persoon, project of bedrijf zonder vast dienstverband aan te gaan. Een persoon die op freelance basis werkt wordt een freelancer genoemd.


Zonder duurzaam contract

Wanneer je werkt als freelancer, werk je zonder vast werkverband ofwel dienstverband. Een freelancer is niet in vaste dienst en werkt zonder arbeidsovereenkomst.
back to top