dinsdag 7 december 2010

BTWBTW
BTW (of omzetbelasting) is belasting die u als ondernemer bij iedere inkoop in Nederland betaalt en is belasting die u aan al uw klanten in rekening brengt. In Nederland kennen we momenteel drie btw-tarieven: 0%, 6% en 19%. Welk BTW-tarief van toepassing is, is afhankelijk van welk product of dienst het betreft. Voor welke producten en diensten welk BTW-tarief van toepassing is kunt u nalezen op de website van de belastingdienst. 
Maar, hoe zit dat nu met BTW? Als u als ondernemer voor uw bedrijf iets koopt: bijvoorbeeld een bureaustoel. Dan krijgt u hierbij een factuur waarop het bedrag excl BTW staat, het BTW-bedrag, het BTW-percentage en het totaalbedrag inclusief BTW. Voorbeeld: de stoel kost 100,00 euro excl BTW. Dan is de BTW 19%: 19,00 euro en betaalt u totaal 119,00 euro. Als ondernemer kunt u de 19,00 euro betaalde BTW terugvorderen bij de belastingdienst. Dit heet voorbelasting.
Aan de andere kant stuurt u facturen naar uw klanten. Op die factuur vermeldt u ook het totaalbedrag excl BTW, het BTW-bedrag en het totaal bedrag. Uw klant maakt de BTW dus over naar uw bankrekening. Deze BTW moet u op uw beurt weer afdragen aan de belastingdienst. Dit heet: af te dragen BTW.
Het verschil tussen  de voorbelasting en af te dragen BTW is het bedrag dat u aan de belastingdienst moet betalen, of van de belastingdienst terug krijgt. In de regel kan gezegd worden dat als u in een BTW-periode verlies heeft gedraaid, u BTW terug krijgt (u heeft immers meer ingekocht, dan verkocht) en moet u BTW betalen als u winst gedraaid heeft.
Het is dus van groot belang dat u precies bijhoudt hoeveel BTW u betaald heeft aan leveranciers en hoeveel BTW u ontvangen heeft van klanten. Om dit op een gestructureerde wijze te doen is er de boekhouding.


Blog LinksBookmark and Share

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ad


Gratis gids met zzp tips

Schrijf u vandaag gratis in op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.U kunt via deze bovenstaande banner met de Dokteronline EXTRA 7 Euro COUPON code, alle producten van Docteronline bestellen met 7 euro extra korting bovenop de al geldende acties, en deze snel en discreet thuisbezorgd krijgen.

Freelance Termenfreelance


zonder een vaste arbeidsovereenkomst, niet in vaste dienst


kleine zelfstandige ondernemer die in opdracht diensten verleend


Zonder vast werkverband


Freelance is het werken voor een persoon, project of bedrijf zonder vast dienstverband aan te gaan. Een persoon die op freelance basis werkt wordt een freelancer genoemd.


Zonder duurzaam contract

Wanneer je werkt als freelancer, werk je zonder vast werkverband ofwel dienstverband. Een freelancer is niet in vaste dienst en werkt zonder arbeidsovereenkomst.

Freelance Markt GroeitSchrijf u vandaag gratis in! op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.

ZZP Groei Nederland

Uit de laatste cijfers blijkt dat de freelancemarkt aantrekt, wat meer kansen biedt voor ondernemende mensen die een eigen bedrijf willen starten.

Volgens de Freelance Markt Index (FMI) van Freelance.nl blijkt dat de markt voor freelancers zich positief ontwikkelt. De FMI is gebaseerd op een analyse van cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en van Freelance.nl.

Stijging zet door

Over de het afgelopen jaar steeg de index van 213 naar 240 punten, dankzij met name de flexibeler wordende arbeidsmarkt.

Rob Bergers, directeur van Freelance.nl, verklaard dat opdrachtgevers en opdrachtnemers flexibelere projecten wensen. Doordat het werkaanbod groeit, stijgt ook het aantal freelancers en zzp’ers, aldus Bergers.

Freelance.nl ziet met name in de ICT-sector meer opdrachten en verwacht dat deze markt ook in 2015 zal blijven groeien maar ook in de financiële sector en de techniek gingen werkgevers het afgelopen jaar vaker aan de slag met flexibeler personeel.

Meer opdrachten

Voor Freelancers en zzp’ers is het afgelopen jaar het aantal opdrachten gemiddeld met ruim 12% gestegen. Dit is volgens Freelance.nl te danken aan een verbetering van de economie, maar ook de acceptatie van bedrijven dat werk anders ingedeeld kan worden.

Eerder al bleek dat freelancers hun omzet fors hebben zien stijgen.

Eigen bedrijf starten

De stijgende vraag naar flexibelere arbeidskrachten en de stijgende inkomsten bieden meer kansen voor mensen die hun eigen bedrijf willen starten. Volgens recente cijfers van het CBS blijkt dat inmiddels meer mensen een eigen bedrijf starten dan een faillissement vragen en daarmee wordt ingesprongen op de toenemende behoefte van bedrijven naar flexibeler personeel, maar ook deze startende ondernemers zijn vaak op zoek naar hulp of ondersteuning bij hun dienstverlening en bieden dus kansen voor freelancers en zzp’ers.back to top