dinsdag 7 december 2010

BTW







BTW
BTW (of omzetbelasting) is belasting die u als ondernemer bij iedere inkoop in Nederland betaalt en is belasting die u aan al uw klanten in rekening brengt. In Nederland kennen we momenteel drie btw-tarieven: 0%, 6% en 19%. Welk BTW-tarief van toepassing is, is afhankelijk van welk product of dienst het betreft. Voor welke producten en diensten welk BTW-tarief van toepassing is kunt u nalezen op de website van de belastingdienst. 
Maar, hoe zit dat nu met BTW? Als u als ondernemer voor uw bedrijf iets koopt: bijvoorbeeld een bureaustoel. Dan krijgt u hierbij een factuur waarop het bedrag excl BTW staat, het BTW-bedrag, het BTW-percentage en het totaalbedrag inclusief BTW. Voorbeeld: de stoel kost 100,00 euro excl BTW. Dan is de BTW 19%: 19,00 euro en betaalt u totaal 119,00 euro. Als ondernemer kunt u de 19,00 euro betaalde BTW terugvorderen bij de belastingdienst. Dit heet voorbelasting.
Aan de andere kant stuurt u facturen naar uw klanten. Op die factuur vermeldt u ook het totaalbedrag excl BTW, het BTW-bedrag en het totaal bedrag. Uw klant maakt de BTW dus over naar uw bankrekening. Deze BTW moet u op uw beurt weer afdragen aan de belastingdienst. Dit heet: af te dragen BTW.
Het verschil tussen  de voorbelasting en af te dragen BTW is het bedrag dat u aan de belastingdienst moet betalen, of van de belastingdienst terug krijgt. In de regel kan gezegd worden dat als u in een BTW-periode verlies heeft gedraaid, u BTW terug krijgt (u heeft immers meer ingekocht, dan verkocht) en moet u BTW betalen als u winst gedraaid heeft.
Het is dus van groot belang dat u precies bijhoudt hoeveel BTW u betaald heeft aan leveranciers en hoeveel BTW u ontvangen heeft van klanten. Om dit op een gestructureerde wijze te doen is er de boekhouding.


Blog Links



Bookmark and Share

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google- Meldingen - Freelance

EnerzijdsAnderzijds

Freelancers Gezocht

Live TV

 

Aanbevolen

 

KLA TV
KLA TV

   

Alex Jones TV
Americas Voice

   

RT Live News
RT USA TV

   

Classic-Arts-Showcase
Classic-Arts TV

   

Quello Concerts TV
Quello Concerts TV

   

   

 

Fashion Life Style

 

Fashion TV
Lifestyle Love TV

   

Fashion Secret TV
Beauty Secrets

   

Fashion One Live TV
NR One

 

Hells Kitchen TV
back to top