dinsdag 7 december 2010

Ziekte en arbeidsongeschiktheid


Ziekte en arbeidsongeschiktheid


Bij een werkgever in loondienst zijn, resulteert in een grote mate van financiële zekerheid. 

Zo krijgt u bij ziekte gewoon loon doorbetaalt; zelfs als u arbeidsongeschikt raakt betaalt uw werkgever minimaal twee jaar 70% van uw loon door. 

Deze ‘luxe’ heeft u als zelfstandig ondernemer totaal niet. 

Bent u ziek of arbeidsongeschikt, dan stagneert uw inkomen vrijwel direct. 

Nu zal een flinke griep waardoor u een week uit de roulatie bent geen onoverkomelijke problemen veroorzaken. 

Maar wat als u  maanden of langer uit te roulatie bent, of als u aan een auto-ongeluk een hersenbeschadiging over houdt? 

In het laatste geval is de kans reëel dat u helemaal nooit meer kunt werken. Als u dan niet verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid valt u direct terug op een bijstandsuitkering. 

Maar, u krijgt deze pas als u die echt nodig heeft. Dit betekent dat u eerst al uw spaargeld moet aanspreken, uw huis moet verkopen, uw auto moet verkopen en pas dan als al dat geld op is krijgt u een bijstandsuitkering.
Afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zou een logisch gevolg moeten zijn van het starten van een eigen bedrijf. 

Ware het niet dat de premie van een dergelijke traditionele verzekering voor de meeste starters onbetaalbaar is (400+ euro per maand is geen uitzondering). 
Daarbij is het bedrag dat u bij arbeidsongeschiktheid uitgekeerd krijgt afhankelijk van diverse factoren en meestal lager dan u in gedachten had. Nog maar niet te spreken over toelatingseisen en de verplichte medische keuring.

Het alternatief. 
U kunt een inkomensverzekering afsluiten ('zelfstandigenplan'). U betaalt dan een veel lagere premie met een andere dekking. 
Zo krijgt u bijv een kortere tijd een uitkering (bijv 5 jaar). 

Dit dekt dan wel een deel van de risico's. Wat voor u de beste keuze is kunt u het beste navragen bij een onafhankelijke adviseur verzekeringen.
 

Bookmark and Share

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

adU kunt via deze bovenstaande banner met de Dokteronline EXTRA 7 Euro COUPON code, alle producten van Docteronline bestellen met 7 euro extra korting bovenop de al geldende acties, en deze snel en discreet thuisbezorgd krijgen.

Freelance Termenfreelance


zonder een vaste arbeidsovereenkomst, niet in vaste dienst


kleine zelfstandige ondernemer die in opdracht diensten verleend


Zonder vast werkverband


Freelance is het werken voor een persoon, project of bedrijf zonder vast dienstverband aan te gaan. Een persoon die op freelance basis werkt wordt een freelancer genoemd.


Zonder duurzaam contract

Wanneer je werkt als freelancer, werk je zonder vast werkverband ofwel dienstverband. Een freelancer is niet in vaste dienst en werkt zonder arbeidsovereenkomst.
back to top