dinsdag 7 december 2010

Ziekte en arbeidsongeschiktheid


Ziekte en arbeidsongeschiktheid


Bij een werkgever in loondienst zijn, resulteert in een grote mate van financiële zekerheid. 

Zo krijgt u bij ziekte gewoon loon doorbetaalt; zelfs als u arbeidsongeschikt raakt betaalt uw werkgever minimaal twee jaar 70% van uw loon door. 

Deze ‘luxe’ heeft u als zelfstandig ondernemer totaal niet. 

Bent u ziek of arbeidsongeschikt, dan stagneert uw inkomen vrijwel direct. 

Nu zal een flinke griep waardoor u een week uit de roulatie bent geen onoverkomelijke problemen veroorzaken. 

Maar wat als u  maanden of langer uit te roulatie bent, of als u aan een auto-ongeluk een hersenbeschadiging over houdt? 

In het laatste geval is de kans reëel dat u helemaal nooit meer kunt werken. Als u dan niet verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid valt u direct terug op een bijstandsuitkering. 

Maar, u krijgt deze pas als u die echt nodig heeft. Dit betekent dat u eerst al uw spaargeld moet aanspreken, uw huis moet verkopen, uw auto moet verkopen en pas dan als al dat geld op is krijgt u een bijstandsuitkering.
Afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zou een logisch gevolg moeten zijn van het starten van een eigen bedrijf. 

Ware het niet dat de premie van een dergelijke traditionele verzekering voor de meeste starters onbetaalbaar is (400+ euro per maand is geen uitzondering). 
Daarbij is het bedrag dat u bij arbeidsongeschiktheid uitgekeerd krijgt afhankelijk van diverse factoren en meestal lager dan u in gedachten had. Nog maar niet te spreken over toelatingseisen en de verplichte medische keuring.

Het alternatief. 
U kunt een inkomensverzekering afsluiten ('zelfstandigenplan'). U betaalt dan een veel lagere premie met een andere dekking. 
Zo krijgt u bijv een kortere tijd een uitkering (bijv 5 jaar). 

Dit dekt dan wel een deel van de risico's. Wat voor u de beste keuze is kunt u het beste navragen bij een onafhankelijke adviseur verzekeringen.
 

Bookmark and Share

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ad


Gratis gids met zzp tips

Schrijf u vandaag gratis in op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.U kunt via deze bovenstaande banner met de Dokteronline EXTRA 7 Euro COUPON code, alle producten van Docteronline bestellen met 7 euro extra korting bovenop de al geldende acties, en deze snel en discreet thuisbezorgd krijgen.

Freelance Termenfreelance


zonder een vaste arbeidsovereenkomst, niet in vaste dienst


kleine zelfstandige ondernemer die in opdracht diensten verleend


Zonder vast werkverband


Freelance is het werken voor een persoon, project of bedrijf zonder vast dienstverband aan te gaan. Een persoon die op freelance basis werkt wordt een freelancer genoemd.


Zonder duurzaam contract

Wanneer je werkt als freelancer, werk je zonder vast werkverband ofwel dienstverband. Een freelancer is niet in vaste dienst en werkt zonder arbeidsovereenkomst.

Freelance Markt GroeitSchrijf u vandaag gratis in! op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.

ZZP Groei Nederland

Uit de laatste cijfers blijkt dat de freelancemarkt aantrekt, wat meer kansen biedt voor ondernemende mensen die een eigen bedrijf willen starten.

Volgens de Freelance Markt Index (FMI) van Freelance.nl blijkt dat de markt voor freelancers zich positief ontwikkelt. De FMI is gebaseerd op een analyse van cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en van Freelance.nl.

Stijging zet door

Over de het afgelopen jaar steeg de index van 213 naar 240 punten, dankzij met name de flexibeler wordende arbeidsmarkt.

Rob Bergers, directeur van Freelance.nl, verklaard dat opdrachtgevers en opdrachtnemers flexibelere projecten wensen. Doordat het werkaanbod groeit, stijgt ook het aantal freelancers en zzp’ers, aldus Bergers.

Freelance.nl ziet met name in de ICT-sector meer opdrachten en verwacht dat deze markt ook in 2015 zal blijven groeien maar ook in de financiële sector en de techniek gingen werkgevers het afgelopen jaar vaker aan de slag met flexibeler personeel.

Meer opdrachten

Voor Freelancers en zzp’ers is het afgelopen jaar het aantal opdrachten gemiddeld met ruim 12% gestegen. Dit is volgens Freelance.nl te danken aan een verbetering van de economie, maar ook de acceptatie van bedrijven dat werk anders ingedeeld kan worden.

Eerder al bleek dat freelancers hun omzet fors hebben zien stijgen.

Eigen bedrijf starten

De stijgende vraag naar flexibelere arbeidskrachten en de stijgende inkomsten bieden meer kansen voor mensen die hun eigen bedrijf willen starten. Volgens recente cijfers van het CBS blijkt dat inmiddels meer mensen een eigen bedrijf starten dan een faillissement vragen en daarmee wordt ingesprongen op de toenemende behoefte van bedrijven naar flexibeler personeel, maar ook deze startende ondernemers zijn vaak op zoek naar hulp of ondersteuning bij hun dienstverlening en bieden dus kansen voor freelancers en zzp’ers.back to top