zondag 13 november 2011

Verken de markt voordat je startMarktonderzoek is essentieel om een beeld te krijgen op de actuele product- en verkoopcijfers en brengt de groeikansen van de branche in beeld en kan de trends en ontwikkelingen signaleren die van invloed zijn op jouw bedrijf.


Bij  marktonderzoek is het  belangrijk om te kijken naar de branche waarin je actief wilt zijn en naar je mogelijke concurrenten. 

Er zijn veel marktonderzoekbureaus die voor je kunnen uitzoeken of jouw idee kans van slagen heeft.
Het voordeel van uitbesteden is dat marktonderzoeksbureaus meestal over een enorme ervaring beschikken, waardoor het onderzoek vaak goed doortimmerd is en bovendien zijn zij in staat om kritisch naar jouw idee te kijken, terwijl starters zelf nog wel eens vergeten om hun roze bril af te zetten en de kansen daardoor te rooskleurig inschatten.

Je kunt zelf een marktonderzoek doen. en krijgt direct een goed inzicht in de branche waarin je actief wilt worden en  leert op voorhand je concurrenten, kansen en bedreigingen kennen. Voordat je  zelf een marktonderzoek maakt, omschrijf dan eerst welk product of welke dienst  je wilt aanbieden.

Een goed marktonderzoek staat of valt bij de  'probleemstelling'. Door een gedetailleerdere vraag kun je gerichter informatie zoeken en anders krijg je een wirwar aan gegevens waar je niets aan hebt. Stel dan ook vast welke gegevens je nodig hebt en waar je deze vandaan kunt halen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aangewezen startpunt. Afhankelijk van je vraagstelling krijg je daar een uitgebreid bestand van de statistieken en economische gegevens.


Brancheverenigingen , product- en bedrijfsschappen zijn tevens een prima bron. Bij de Kamer van Koophandel kan je de gegevens opvragen en kun je bijvoorbeeld een overzicht krijgen van alle kappers of snackbars in Zoetermeer.

Bestudeer het faillissementenoverzicht: als in de recente periode een groot aantal bedrijven in jouw branche ten onder is gegaan want dan kun  nog maar beter eens goed nadenken over de vraag of je wel op de goede Markt zit.

Verdiep je in je concurrenten. Vraag brochures van hen aan, ga - indien mogelijk - bij hen langs, bekijk hun producten, ervaar de service, praat met klanten, bekijk hun bedrijfspand, analyseer hun zwakke en sterke punten en bedenk hoe je zich van hen kunt onderscheiden en waarom je het beter kunt.

Na je onderzoek kun je conclusies trekken maar  wees kritisch naar jezelf , spiegel de situatie niet te rooskleurig voor en durf ook 'nee' te zeggen als er veel onzekerheden zijn.

Als je  mogelijkheden ziet, probeer je dan te onderscheiden van je concurrenten en benoem punt voor punt hoe je een  betere service verleent en hoe je denkt die kwaliteit te waarborgen.
Aan het  eind van de marktverkenning heb je een stevig plan  om  de concurrenten te kunnen verslaan.


Tags

Marktonderzoek is het aangewezen middel om een goed beeld te krijgen van de markt  en precies na te gaan of jouw onderneming,dienst of idee  kans van slagen heeft, een betrouwbaar orgaan is het CBS, waar je rapporten kunt opvragen over de groei en de economische ontwikkeling, tevens is het handig na te gaan hoe je concurrenten het doen op de markt en uit te zoeken hoe  je hen kunt verslaan door je te onderscheiden door bv personal branding, een origineel idee ,optimale reclame  en de beste  verhouding tussen  prijs en dienst en of product.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ad


Gratis gids met zzp tips

Schrijf u vandaag gratis in op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.U kunt via deze bovenstaande banner met de Dokteronline EXTRA 7 Euro COUPON code, alle producten van Docteronline bestellen met 7 euro extra korting bovenop de al geldende acties, en deze snel en discreet thuisbezorgd krijgen.

Freelance Termenfreelance


zonder een vaste arbeidsovereenkomst, niet in vaste dienst


kleine zelfstandige ondernemer die in opdracht diensten verleend


Zonder vast werkverband


Freelance is het werken voor een persoon, project of bedrijf zonder vast dienstverband aan te gaan. Een persoon die op freelance basis werkt wordt een freelancer genoemd.


Zonder duurzaam contract

Wanneer je werkt als freelancer, werk je zonder vast werkverband ofwel dienstverband. Een freelancer is niet in vaste dienst en werkt zonder arbeidsovereenkomst.

Freelance Markt GroeitSchrijf u vandaag gratis in! op de grootste ZZP & Freelance Marktplaats van Nederland.

ZZP Groei Nederland

Uit de laatste cijfers blijkt dat de freelancemarkt aantrekt, wat meer kansen biedt voor ondernemende mensen die een eigen bedrijf willen starten.

Volgens de Freelance Markt Index (FMI) van Freelance.nl blijkt dat de markt voor freelancers zich positief ontwikkelt. De FMI is gebaseerd op een analyse van cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en van Freelance.nl.

Stijging zet door

Over de het afgelopen jaar steeg de index van 213 naar 240 punten, dankzij met name de flexibeler wordende arbeidsmarkt.

Rob Bergers, directeur van Freelance.nl, verklaard dat opdrachtgevers en opdrachtnemers flexibelere projecten wensen. Doordat het werkaanbod groeit, stijgt ook het aantal freelancers en zzp’ers, aldus Bergers.

Freelance.nl ziet met name in de ICT-sector meer opdrachten en verwacht dat deze markt ook in 2015 zal blijven groeien maar ook in de financiële sector en de techniek gingen werkgevers het afgelopen jaar vaker aan de slag met flexibeler personeel.

Meer opdrachten

Voor Freelancers en zzp’ers is het afgelopen jaar het aantal opdrachten gemiddeld met ruim 12% gestegen. Dit is volgens Freelance.nl te danken aan een verbetering van de economie, maar ook de acceptatie van bedrijven dat werk anders ingedeeld kan worden.

Eerder al bleek dat freelancers hun omzet fors hebben zien stijgen.

Eigen bedrijf starten

De stijgende vraag naar flexibelere arbeidskrachten en de stijgende inkomsten bieden meer kansen voor mensen die hun eigen bedrijf willen starten. Volgens recente cijfers van het CBS blijkt dat inmiddels meer mensen een eigen bedrijf starten dan een faillissement vragen en daarmee wordt ingesprongen op de toenemende behoefte van bedrijven naar flexibeler personeel, maar ook deze startende ondernemers zijn vaak op zoek naar hulp of ondersteuning bij hun dienstverlening en bieden dus kansen voor freelancers en zzp’ers.back to top